VINLUX


HEM NYHETER PRODUCENTER ARTIKLAR ÅRGÅNGSGUIDE PROVNINGAR

Karta över UGAKarta över UGA

 

Chianti Classico inför Unità Geografiche Aggiuntive (UGA)

Chianti är uppdelat i 8 subzoner varav Chianti Classico är den största. Redan 1792 fick Chianti den första geografiska bestämning.

Det har länge förts en diskussion om att förbättra Chianti Classicos anseende och att öka medvetandet om de olika terroir inom DOCG:t. Giovanni Manetti president för Chianti Classico Wine Consortio har länge verkat för att framhålla ”sence of place”. Terroir är något som skiljer sig från druvor eller vinifieringsprocess, den kan inte upprepas på något annat ställe. Det gör det till ett unikt sätt att använda vid marknadsföringen för att öka värdet på Chianti Classico.

I juni 2021 beslutade Chianti Classico Wine Consortio att dela in området i 11 mindre och mer homogena områden, (UGA) Unità Geografiche Aggiuntive eller på engelska (Additional Geographical Units). UGA kommer att börja gälla så fort den byråkratiska processen för godkännande av förändringarna i produktionsreglerna är klar. Inledningsvis kommer UGA endast gälla för Gran Selezione men meningen är att det i framtiden också skall gälla för Annata och Riserva.

De 11 UGA:s är Greve, Lamole, Radda, Gaiole, Castellonuovo Berardenga, Vagiliagli, Castellina, San Donato In Poggio, Panzano, Montefioralle och San Casciano

En av personerna bakom arbetet med UGA-områdena är Alessandro Masnaghetti känd för sina kartor över Barolo och Barbaresco. Han är noga med att poängtera att områdena framför allt är utvalda utifrån oenologiska skillnader, ryktbarhet och historisk betydelse i fråga om producerad volym.

Chianti Classico görs i tre kvalitetsklasser

  • Annata: Standardvinet, termen används vanligen inte på etiketten. Skall lagras i minst 12 mån innan de säljs.
  • Riserva: Skall lagras i minst 24 mån.

  • Gran Selezione: Skall göras från en enda domän och skall lagras i minst 30 mån.

Utöver detta ska vinerna hålla minst 12%, 12,5% respektive 13% alkohol.

De tre kategorier viner i Chianti Classico. Annata – kan drickas efter ett års lagring. Chianti Classico Riserva – kräver två års lagring och är ett urval av gårdens bästa druvor. Gran Selezione – vin från enstaka vingårdar där vinet ska spegla sin växtplats. 

Druvan i Chianti är sangiovese, enligt vinlagen från1963 skulle 10-30% vara vitt vin. 1984, då Chianti blev DOCG-klassat, ändrades lagarna och nu skall 80% utgöras av sangiovese, resterande druvor kan vara canaiolo, colorion, men även de internationella druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot eller syrah är tillåtna. Användandet av vita druvor som Malvasia och Trebbiano förbjöds år 2006.