HEM | NYHETER | PRODUCENTER | ARTIKLAR | ÅRGÅNGSGUIDE | PROVNINGAR |
Karta över UGA |
Chianti Classico inför Unità
Geografiche Aggiuntive (UGA)
Chianti är
uppdelat i 8 subzoner varav Chianti Classico är den största. Redan 1792 fick
Chianti den första geografiska bestämning.
Det har länge förts en diskussion om att förbättra Chianti Classicos
anseende och att öka medvetandet om de olika terroir inom DOCG:t. Giovanni
Manetti president för Chianti Classico Wine Consortio har länge verkat för att
framhålla ”sence of place”. Terroir är något som skiljer sig från druvor eller
vinifieringsprocess, den kan inte upprepas på något annat ställe. Det gör det till
ett unikt sätt att använda vid marknadsföringen för att öka värdet på Chianti
Classico.
I juni 2021 beslutade Chianti Classico Wine Consortio att dela in området i
11 mindre och mer homogena områden, (UGA) Unità Geografiche Aggiuntive eller på
engelska (Additional Geographical Units). UGA kommer att börja gälla så fort
den byråkratiska processen för godkännande av förändringarna i
produktionsreglerna är klar. Inledningsvis kommer UGA endast gälla för Gran
Selezione men meningen är att det i framtiden också skall gälla för Annata och
Riserva.
De 11 UGA:s är Greve,
Lamole, Radda, Gaiole, Castellonuovo Berardenga, Vagiliagli, Castellina, San
Donato In Poggio, Panzano, Montefioralle och San Casciano En av personerna bakom arbetet med UGA-områdena är Alessandro Masnaghetti
känd för sina kartor över Barolo och Barbaresco. Han är noga med att poängtera
att områdena framför allt är utvalda utifrån oenologiska skillnader, ryktbarhet
och historisk betydelse i fråga om producerad volym.
Chianti Classico görs i tre kvalitetsklasser
Utöver
detta ska vinerna hålla minst 12%, 12,5% respektive 13% alkohol.
De tre
kategorier viner i Chianti Classico. Annata – kan drickas efter ett års
lagring. Chianti Classico Riserva – kräver två års lagring och är ett urval av
gårdens bästa druvor. Gran Selezione – vin från enstaka vingårdar där vinet ska
spegla sin växtplats. Druvan i Chianti är sangiovese, enligt vinlagen från1963 skulle 10-30% vara vitt vin. 1984, då Chianti blev DOCG-klassat, ändrades lagarna och nu skall 80% utgöras av sangiovese, resterande druvor kan vara canaiolo, colorion, men även de internationella druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot eller syrah är tillåtna. Användandet av vita druvor som Malvasia och Trebbiano förbjöds år 2006. |