VINLUX


HEM NYHETER PRODUCENTER ARTIKLAR ÅRGÅNGSGUIDE
                            

PRIORAT EN KLASSRESA

2010-02-22

Uppbindning
Exempel på Clos Martinets uppbidningssätt. Här kan verkligen se att det krävs rejäla verktyg för att få ner plantorna
Sarah Perez
Sara Pérez Förbereder provning av Clos Martinet årgång 2004 från fat
Det finns ett vindistrikt i Spanien som på mindre än 20 år har gjort en klassresa som slår det mesta, från att vara ett helt obetydligt område till att vara ett av de hetaste området i vinvärlden. Distriktet heter Priorat (Priorato på kastilianska) och ligger i Katalonien strax väster om Tarragona och består av en gammal insjö och ligger väldigt isolerat uppe i bergen.
Ett
Kartusiankloster som fick namnet Priorat de Scala Dei anlades i dessa trakter för cirka 800 år sen. Överhuvudet för klostret var prior varav distriktet har fått sitt namn. Vinområdet som är en gammal insjö, består av branta sluttningar täckta med en blandning av kvarts och skiffer, lokalt kallat Llicorella. Det är en relativt mjuk sten som har fördelen av att absorbera det lilla regn som faller och hålla fuktigheten så den kan försörja de djupa rötterna i det torra klimatet. Dessutom är den en bra   värmeackumulator så den utjämnar de stora temperaturskillnaderna mellan natt och dag. Jordarna är magra och andelen organiskt material är endast 2%. Vid nyplantering får man ofta använda tryckluftmaskiner för att få ett hål att sätta plantorna i.

Centralorten i Priorat heter Gratalopps vilket betyder ”platsen där vargarna ylar” en träffande beskrivning av hela området. Landskapet är så ogästvänligt så till och med vargarna går hungriga. 

Den första vinepoken startade med att Kartusianer som kom från Provence i mitten av 1100-talet, troligen hade med sig Garnacha (Grenache) och Cariñenaplantor och började odla vin för kyrkans behov. De drev en blomstrande vinindustri under flera sekler tills de spanska myndigheterna stängde klostret 1835 och munkarna förvisades, det innebar slutet på denna epok. Vinet var det ingen som brydde sig om, annat än de munkar som såg till att det fanns vin på matbordet och till nattvarden, tusentals hektar med vin och en blomstrande industri som i huvudsak gjorde kyrkligt vin försvann.

I slutet av 1800-talet startade nästa epok när franska vinbönder som fått sina odlingar förstörda av Phylloxeran, invandrade i hopp om att undgå vinlusens härjningar. Förgäves skulle det visa sig när även Priorat drabbades av vinlusen efter bara några år. Endast ett fåtal av odlingarna klarade sig och främst de allra högst planterade. Därefter levde området en tynande tillvaro fram till slutet av 1980-talet.

Bland de fransmän som invandrade på flykt undan vinlusen var familjen René Barbier som startade en negociantfirma, med namnet René Barbier, i Tarragona. Firman finns kvar men är numera såld till storföretaget Frexinet känt bla för produktion av Cava.

 Den nuvarande René Barbier utbildade sig till oenolog i Frankrike och arbetade bla på Chateau Petrus och som exportchef på vinproducenten Palacios i Rioja men  flyttade tillbaka till Katalonien och bosatte sig i Priorat. När René Barbier kom till Priora Den nuvarande René Barbier startade sin karriär hos vinproducenten Palacios i Rioja men  flyttade tillbaka till Katalonien och bosatte sig i Priorat.
När René Barbier kom till Priorat var det en avfolkningsbygd och vinodlingarna hade krympt till inte mer än totalt 600 ha på vilka man producerade bulkvin som såldes till producenter som Torres för några cent per liter. De som hade bördiga marker nere i dalgångarna klarade sig hyfsat och kunde underhålla sina vingårdar medan de gamla odlingarna på de högt belägna branta sluttningar i stort sett hade övergetts för att de gav så liten skörd och var så tungarbetade.  Det är så brant så att när druvorna skall plockas måste man binda fast korgarna på det ena benet för att kunna hålla i sig och plocka samtidigt. Det var så dålig lönsamhet så ingen hade råd att underhålla och förnya planteringarna, vingårdarna förföll och marken var nästan värdelös
René såg potentialen i området och de gamla vingårdarna med upp till 130 år gamla stockar. Klimatet är unikt med mycket varma somrar med lite regn (500mm) men relativt kalla vintrar. Torra, kalla nordliga vindar och varma ostvindar modererar inflytandet av det närliggande Medelhavet, många soltimmar 1700 h/år och framför allt den unika jordmånen Llikorellan. De bästa planteringarna ligger på en höjd mellan 200-700 möh och till skillnad från de flesta vinområden är det nord och ostlägena som är de bästa.
Han övertalar 4 kompisar, 4 entusiaster att göra honom sällskap och i mitten av 1980-talet etablera de sig i området. Här slår de sig ner, fem vinproducenter med en samlad erfarenhet av vinskapande på över 100 år. De bestämmer sig för att göra något helt nytt, ett nytt vin på det vis man gjorde vin förr med hänsyn till frukten, jordmånen, klimatet, med enkla medel utan att överdramatisera tekniken, där erfarenheten och den nya visionen
g
enom introduktion av nya internationella druvor och nya ekfat fick vara den utslagsgivande faktorn.
De fem entusiasterna fyra män och en kvinna kallades Grupo Gratallops eller The Gang Of Five och bestod av René Barbier, Alvaro Palacios, Daphne Glorian, Josep Lluis Pérez och Carlos Pastrana. De byggde en gemensam vinifieringsanläggning i byn Gratallops och köpte mark gemensamt men producerade egna kvalitetsviner. Med tiden har de köpt in egen mark och byggt egna vinanläggningar. 
De vingårdar de köpte bestod av Garnacha och Cariñena dessutom planterade de internationella druvor som Cabernet Sauvignon och Syrah och i viss mån Merlot. 
För att poängtera den nya stilen kom man överens om att alla namn skulle börja med Clos.
Clos Mogador var René Barbier’s eget varumärke.

Clos Martinet startades avJosep Lluis Pérez. Ansvaret har numera övertagits av Dottern Sara Perez som är en av de mest respekterade önologerna i Spanien, med en egen bodega i Montsant, hon konsulterar ett flertal bodegor runt om i landet och hon gör ett av de bästa vinerna i Priorat.
Clos de l’Obac tillhörde borgmästaren Carlos Pastrana numera omdöpt till Costers del Siurana.
Clos Erasmus numera omdöpt till Clos I Terrasses startades av Daphne Glorian. Dessaa viner säljs nästan enbart i Sverige, Schweiz och USA där hon är gift med Eric Solomon, en känd vinimportör. 
Clos Dofi döptes om till Finca Dofi 1994, startades av Alvaro Palacios som har blivit det publika ansiktet i Priorat och producent av Spaniens mest kända vin, L’Ermita. Alvaro Palacios kommer från Rioja där hans familj äger en vinproducent Palacios Remondo. Som 5:e son i en syskonskara på 9 blev han skickad till Bordeaux för studier i oenologi men han avbröt studierna när han fick ett avundsvärt arbete hos Jean Pierre Moueix på Chateau Petrus. När han återvände till Spanien reste han runt och sålde vinfat och kunde då se att förutsättningarna för vinodling i Spanien har många likheter med de klassiska franska områdena men Spanien hade varit isolerat i många år så det fans ingen efterfrågan. Efter inbördeskriget var Rioja den enda vinregionen någon betydelse i Spanien. Han har stor passion för klassiska europeiska viner och har uttalat att hans ambition i Priorat är att producera ett vin som ligger mellan Chateau Petrus och Penfolds Grange. Förutom Finca Dofi i Priorat är han engagerad i Palacios Remondo i Rioja och han har nyligen startat en vinproducent i Bierzo tillsammans med en brorsson. 
Detta som man kan tycka något våghalsiga projektet lyckades så bra och påverkade hela Priorats vinproduktion att följa efter så från 1985 till 1995 stoppade exporten av bulkviner helt och allt vin som producerades buteljerades som kvalitetsvin. I dag säljs de bästa vinerna till priser i paritet med de bästa vinerna från Bourgogne och Bordeaux.
Detta har också påverkat värderingen av markerna, de marker som tidigare var högst värderade nere i dalgångarna har inte hängt med i prisutvecklingen medan de tidigare nästan värdelösa högt belägna sluttningar med gamla bortglömda stockar betingar höga priser. Området har också lockat till sig storheter som Eben Sadie från Sydafrika känd från Spice Route och Columella. Han provade två viner från Priorat ett område som han aldrig hört om tidigare, vinerna var 1994 Clos Mogador och Clos Martinet. Han blev överväldigad av vinerna och efter lite efterforskning och studier slutade det hela med en flygbiljett och sex månader senare började han arbeta på Clos Martinet och nu pendlar han mellan Sydafrika och Priorat och producerar egna viner i Priorat.
Priorats Viner karakteriseras av rätt hög alkoholhalt, nya världens kraft och mjukhet med gamla världens syrlighet och elegans samt en tydlig mineralkaraktär. 
Hur kan det då komma sig att Garnacha som vi känner som ett lättoxiderat partyvin eller blandvin med hög alkoholhalt och den högavkastande Cariñena som lätt kommer upp i 200 hl/ha med mörk röd färg massor av syra och tanniner och normalt inte ger någon större njutning, kan producera så bra viner. Framför allt är det den låga avkastningen som ligger så lågt som för de bästa vinerna under 1kg/stock och så har vi ju  Llicorellan som ger den tydliga mineralkaraktären.

Priorat som DOC

Tillåten densitet är mellan 2500 och 9000 stockar/ha.
Tillåtet skördeuttag är 6000 kg/ha verkligt uttag ligger i verkligheten betydligt lägre 1- 1,5 kg/stock.
Tillåten pressning av vinet är 65 l vin/100 kg druvor
Minsta tillåtna alkoholhalt 13,5%
Bevattning används endast undantagsvis eftersom vatten är en bristvara och används i första hand för unga plantor.
Det odlas mest röda druvor men c:a 5% av totala odlingsarealen är vita.  De vanligaste röda druvorna är framför allt de traditionella druvor Garnacha Tinta och Cariñena men även internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot är vanligt förekommande. Merlot har dock inte lyckats så bra så den håller man på att överge.

Övriga tillåtna blå druvor:Garnacha tinta, Samsó o mazuelaGarnacha peluda, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Tempranillo, Pinot noir, Merlot, Syrah, Picapoll negroTillåtna vita druvor: Garnacha blanca, Macabeo, Pedro Ximénez, Chenin, Moscatel de Alejandría, Moscatel de grano menudo, Pansal, Picapoll blanco.

Utvecklingen

I och med att självförtroendet ökar så återgår man successivt till mer traditionella druvor och mindre ek. Idag är det ursprung som gäller, inhemska druvor, tilltro och kärlek till jorden som gäller.
 
Alvaro Palacios återgår från uppbundna rankor till ”Bush Training” som i de gamla vingårdarna. ”Jag har insett de senaste årens värme och torka att bushvingårdar är bättre. Stockarna växer nära marken så saven har inte så lång väg upp och det finns ingen fukt att avvara. På uppbundna druvor är druvorna exponerade för solen på bushvines är druvorna i skuggan så i det heta klimatet blir inte druvorna russin på stockarna”.
 
Ett sätt att underlätta arbetet på de branta sluttningarna och minska riskerna för erosion är att terrassera dem. Ett problem som då uppstår är att jorden blir mer bördig och tillväxten ökar, fler och tätare klasar med ojämn mognad som följd och så blir druvorna större. Clos Martinet har introducerat ett eget sätt att binda upp rankorna för att komma tillrätta med detta problem. Man binder rankorna på en rund ställning (se bild) och lämnar fler knoppar kvar, därigenom får man fler men klenare skott och uppnår de avsedda fördelarna med glesare klasar och mindre druvor.
 
 Priset på mark har stigit till det absurdas gräns och tillgången på bra mark är begränsad. Den stora faran är att många storproducenter kommer hit och försöker höja sitt anseende genom att göra ett vin där det står Priorat på etiketten och börjar plantera vin på sämre markområden. Detta är naturligtvis en fara för kvalitetsutvecklingen och visst har storindustrin till viss del börjat kasta lystna blickar. Torres och cavagiganterna Freixenet och Codorníu har redan inlett sitt intåg i distriktet.

 

Amor mío, de pronto
tu cadera
es la curva colmada
de la Copa
tu pecho es la racimo
la luz del
alcohol tu cabellera,
las uvas tus pezones,
tu vientre vasija,
y tu amor la cascada
de vino inextingulble,
la claridad que cae en mis sentidos,
el esplendor terrestre de la vida.

My darling, suddenly
the line of your hip
becomes the brimming curve
of the wine goblet,
your breast is the grape cluster,
your nipples are the grapes,
the gleam of spirits lights your hair,
and your navel is a chaste seal
stamped on the vessel of your belly,
your love an inexhaustible
cascade of wine,
light that illuminates my senses,
the earthly splendor of
life.

Pablo Neru