VINLUX


HEM NYHETER PRODUCENTER ARTIKLAR ÅRGÅNGSGUIDE PROVNINGAR
                             
Publicerat 2011-12-08

Dogliani DOCG Ett nytt DOCG område i Italien

Ett nytt perspektiv på viner från Piemonte.

Dolcetto som betyder den lilla söta, är en blå druva som hör hemma i Piemonte. Känd för att ge ett fruktigt vin, för tidig konsumtion, utan höga ambitioner. Ibland har det inte ens hunnit jäsa färdigt innan det tappats på flaska. Druvan odlas främst i Piemonte där den har kommit till korta vad gäller odlingsläge, den har fått hålla tillgodo med det som blivit över när Nebbiolo och Barbera har lagt beslag de bästa lägena. Den har mest odlats för att ge lite inkomster till producenten medan Nebbiolo- och Barberavinerna mognar i källaren.

 I ett område runt den lilla staden Dogliani i sydvästra delen av Piemonte, gränsande till Baroloregionen i norr, har kvalitetsmedvetna vinproducenter fokuserat på Dolcetto med ambitionen att göra ett seriöst kvalitetsvin. Med bättre odlingsläge, lägre skördeuttag och bättre källarhantering har de arbetat för att höja kvaliteten. En av föregångarna var den tidigare Italienske presidenten (1948-1955) Luigi Einaudi som var född i området och ägde Dolcettovingårdar. 2005 belönades området med klassificeringen Dolcetto Dogliani DOC och Dolcetto Dogliani DOCG och i år, 2011 samordnades klassificeringen och får numera kallas Dogliani DOC och Dogliani DOCG.

För att kvalificera sig för Dogliani DOCG status skall druvorna vara 100% Dolcetto, Vingårdarna skall vara på kullarna inom kommunerna Bastia Mondovì, Belvedere Langhe, Cigliè, Clavesana, Dogliani, Farigliano, Monchiero och Rocca Cigliè, plus delar av kommunerna Cissone och Somano. Det finns även restriktioner för hur gamla vinstockarna skall vara, högsta tillåtna skördeuttag, lägsta alkoholstyrka och lagringstid. Dogliani superiore skall lagras i minst 12 månader och får börja marknadsföras tidigast 1 november året efter skörd.

Vårt omhuldade monopol har inte upptäckt detta vin ännu, det finns endast ett Dolcetto Dogliani och då får man vända sig till vinkällarbutikerna i Stockholm Malmö och Göteborg där det finns ett fåtal flaskor. På den italienska vin o matdagen häromveckan presenterades ett flertal bra viner från detta område så man kanske kan hoppas att de får upp ögonen.

Vinerna på Dolcetto brukar i allmänhet karaktäriseras enligt nedan men det finns förstås stora variationer.
Färg: Intensivt rubinrött
Doft: intensivt med blommor och färska frukter såsom björnbär och vilda körsbär, sofistikerad och elegant doft.
Smak: torr, fast, harmonisk, trevlig eftersmak av mandel, harmonisk, måttlig syra


Publicerat 2011-11-15

Fyndviner på Mitt Kök

Jag var på mässan Mitt Kök i torsdags, då var det ganska lugnt mot de andra dagarna har jag hört. Här är några fyndviner som jag vill rekommendera, jag har själv köpt av dem till källaren.

Marcel Guigals Crozes Hermitage Rouge 2007 för 169 kr. Generös doft av röda bär och tjära. Smaken elegant med svarta vinbär och vanilj, bra struktur och syra, bra längd. Vinet har fått 96 P av Robert Parker något som toppbordeauxer bruka ligga på. Druvorna kommer från stockar med en medelålder på 35 år och har legat 24 månader på fat innan buteljeringen. Ett synnerligen prisvärt vin som kommer att utvecklas i minst 10 år framöver.

Marcel Guigals Côtes Du Rhône Rouge 2007för 99 kr, lillebror till Crozes Hermitage ger, otroligt mycket vin för pengarna. Inte lika öppen doften som storebror och med 30% Grenache ger det en mer varmfruktig och örtig smak. Ett vin som kommer att utvecklas i minst 5år framåt.

2007 var ett fantastiskt år i Rhonedalen och Marcel Guigal brukar kallas Rhôndalens kejsare och är väl mest känd för sina la, la, la viner från Côtes Rôtie, han har fått fler 100-poängare av Robert Parker än någon annan producent! Under 1990-talet fick han fler100 poängare än vad hela Bourdeaux lyckades samla ihop.

På vita sidan är Josef Leitz´ Eins, Zwei, Dry Riesling Trocken 2010 för 99 kr (på beställningssortimentet) från Rheingau en utmärkt basriesling med fin frukt, hög syra och lite mineraler. Weingut Josef Leitz är en av tysklands bästa vinproducenter. 2010 var ett väldigt svårt år på grund av höga regnmängder men om arbetet i vingårdarna skötts på rätt sätt viner av väldigt god kvalitet med hög syra. Ett problem med årgången är en mycket liten skörd så hos många producenter är årgången redan slut.Publicerat 2011-01-24
Hong Kongauktionen gav priser på nästan 50% över utrop inklusive buyer's premium.
Prisexempel:
Chateau Lafitte 2000 339´  1982 460´ HK$, per låda
Chateau Petrus 2000 508´, 1982 342´ HK$, per låda
Chateau Mouton Rotchild 2000 207´, 1982 240´ HK$, per låda
Chateau Latour 2000 290´, 1982 314´ HK$, per låda
Domaine Romanee Conti 1990 411´ HK$, per låda
Läs mer


2011-01-21
Anrew Lloyd Webber säljer delar av sin vinkällare på Soteby´s i Hong Kong.

Den kände kompositören Andrew Lloyd Webber säljer ut delar av sin vinkällare i Hongkong genom Sotheby’s. 750 flaskor går under klubban imorgon, bara franska viner. 520 lådor från Bordeaux, ett tiotal Ch D’Yqem, och Champagne, resten berömda Bourgogner som Domaine de la Romanee Conti och i övrigt kända vingårdslägen, allt från bra årgångar. De dyraste utropen är Domaine de la Romanee Conti 1982 för 280´-400´, Ch Lfitte 1982 240´-400´och Ch Latour 1982 160´-240´ Hongkong $. Dessutom tillkommer 21% inropsavgift.  Hela auktionen förväntas inbringa totalt $32miljoner Hongkong $.


2010-02-25

På kongressen Winefuture höll Parker en Grenacheprovning med 500 deltagare.

Jo, förklarar Parker, tanken var ju att det skulle vara en internationellt betingad provning med riktigt bra viner från flera länder och då ville jag ta denna druva som har sitt ursprung i Spanien. En druva som dessutom är underskattad. 

Så blev det, men inte blev provningen sämre för det. På provningen slogs dessutom en rad rekord, menade man från arrangörshåll: Över 530 sittande provare smakade på 20 olika viner på druvan Garnacha från Spanien, Frankrike, Australien och USA, dessutom var det viner, 600 flaskor har öppnats och endast sex flaskor är möjligen korkdefekta, som är veritabla rariteter och släpps i mycket begränsad upplaga och som nu hälldes upp av 21 sommelierer.

− Världens bästa Garnacha-provningen, helt enkelt, menade Robert Parker när alla hade kommit på plats, Riojas vinråd svalt förtreten och media fullkomligt hade överfallit honom.

Det blev en uppvisning i riktiga höjdar-viner på denna druva som av många ansetts som sekunda, något världens viktigaste vinperson genom tiderna nu visade vara en veritabel felbedömning.

Enligt Spanska viner.se

Crozes Hermitage


2010-02-25

I Sverige har omkring 50 procent av vinkonsumenterna ett favoritvin,

men bara hälften av dessa kommer ihåg vad vinet heter. Däremot känner de igen det när de ser det, förklarade Ulf Sjödin (MW) inför en häpen publik på kongressen Winefuture som gick av stapeln i Rioja i mitten av november.

Enligt Spanska viner.se
2010-02-10

Konsumtion av rödvin ökar antioxidant status och minskar oxidationen i blodomloppet både hos gamla och unga

Enligt nuitrition journal:2010-01-16

Vindrickande nyttigt för hälsan.

I Norge har man genomfört en studie som visar att konsumtion av Flavonoidrika viner, choklad och te, leder till bättre kognitiv förmåga hos äldre kvinnor och män.

Deltagare som konsumerar choklad, vin och te, hade påtagligt bättre medelvärden i testerna och en lägre andel med låg kognitiv förmåga än de som inte konsumerade detta. Deltagare som konsumerade alla tre varorna hade de bästa testvärden och den lägsta risken för dåliga resultat.

Sambandet mellan konsumerad mängd och den kognitiva förmågan var beroende av mängden med maximal effekt vid 10g/dag för choklad, 75-100 ml/dag för vin men ungefärligen linjärt samband för te. Effekten var tydligast för vin och lite svagare för choklad. Således leder en diet av flavonoidrik mat leder till en förbättring flera kognitiva förmågor beroende på den daliga dosen.

 Journal of Nutrition2010-01-07

Prädikatsweingüter (Prädikat Wine Producenter) i Tyskland drog fördel av isande temperaturer de senaste dagarna för att skörda druvor till Eiswein.

Över nästan hela tyskland har man strax före jul skördat druvor för eiswein. Vädret  har varit rejält  kallt och I Mittelrhein hade man 10 cm snö och -14°C.

Sockerhalterna har varit väldigt höga, på sina håll ända upp till 245° Oechsle att jämföra med kravet för eiswein på 110-128° Oehcsle

Enligt Acham-Magin i Pfalz kommer den goda årgången 2009 att krönas med ett extraordinärt vin: ”På lördagen den  19 December skördade vi druvor till Icewine vid -13°C med en mustvikt på mycket höga 240° Oechsle. Vi kan redan nu lova ett enastående dessertvin.”

Se  även VDP


2009-12-28

För första gången kommer FIFA World Cup, VM i fotboll, till Afrika. För att fira detta har  vinproducenten Nederburg träffat ett avtal med FIFA och tagit fram en speciell edition av vin för att fira detta.

”Nederburg FIFA limited edition Wine” som omfattar tre viner, har tagits fram för det första VM i fotboll som Sydafrika står värd för. Vinet är det enda Sydafrikanska vin att bli associerat med detta stora evangemang och kommer att serveras på alla tillställningar under hela VM.

Vart och ett av de tre vinerna som ingår kommer att ha en speciell facilitet på baksidesetiketten med vilken konsumenten kan få direkt information om Nederburg med sin mobiltelefon från mobi.nederburg.co.za mobilesite.

Nederburg FIFA limited edition omfattar en 2007 Cabernet Sauvignon, en 2009 Sauvignon Blanc och en 2009 Dry Rosé.