HEM | NYHETER | PRODUCENTER | ARTIKLAR | ÅRGÅNGSGUIDE | PROVNINGAR |
Publicerat 2012-02-09 Legendariske Guiseppi (Bepi) Quintarelli, Amarones fader är död, han blev 84
år. På familjeegendomen, nära Negrar i
vindistriktet Valpolicella som han 1950 tog
över efter sin far, producerade han Amarone och Valpolicella,
bland många andra
stora viner. Vinerna gjordes på ett traditionellt,
hantverksmässigt sätt. Amarone
gjorde han enbart bra årgångar och endast de
bästa druvorna användes. Druvorna torkades
på traditionellt sätt på bastmattor och
vinet lagrades minst 5 år i slovenska
bottis. Alla etiketter skrevs och klistrades på flaskorna
för hand och vinerna
släpptes inte förrän han ansåg att
de var färdiga att dricka. Det var en del av
legenden att varje flaska kunde vara lite olika även om de var
av samma vin och
samma årgång. Italinske vinkritikern och bloggaren Franco Ziliani säger på sin blogg ”Guiseppi Quintarelli was the true soul of Amarone della Valpolicella.” Fast han på många sätt var den mest traditionella amaroneproducenten var han inte rädd för nyheter, han var tex den som intoducerade nya druvor som Nebbiolo, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon i Valpolicella Guiseppi
Quintarelli var djupt religiös och han trodde på
tålamod, arbetsamhet och
perfekt kvalitet både i vingårds- och
källararbetet där han var helt
kompromisslös. Ett exempel på detta är att
när han för 20 år sedan lämnade
företaget,
fann han att kvaliteten försämrades så
återtog han rodret och började vid 70
års ålder göra vin igen. Publicerat 2011-12-08 Dogliani
DOCG Ett nytt DOCG
område i Italien Ett
nytt
perspektiv på viner från Piemonte. Dolcetto
som betyder den lilla söta, är en blå druva
som hör hemma i Piemonte. Känd för
att ge ett fruktigt vin, för tidig konsumtion, utan
höga ambitioner. Ibland har
det inte ens hunnit jäsa färdigt innan det tappats
på flaska. Druvan odlas
främst i Piemonte där den har kommit till korta vad
gäller odlingsläge, den har
fått hålla tillgodo med det som blivit
över när Nebbiolo och Barbera har lagt
beslag de bästa lägena. Den har mest odlats
för att ge lite inkomster till
producenten medan Nebbiolo- och Barberavinerna mognar i
källaren. I
ett område runt den lilla staden Dogliani i
sydvästra delen av Piemonte, gränsande till
Baroloregionen i norr, har kvalitetsmedvetna
vinproducenter fokuserat på Dolcetto med ambitionen att
göra ett seriöst
kvalitetsvin. Med bättre odlingsläge, lägre
skördeuttag och bättre källarhantering
har de arbetat för att höja kvaliteten. En av
föregångarna
var den tidigare Italienske presidenten (1948-1955)
Luigi
Einaudi som var född i området och ägde
Dolcettovingårdar. 2005
belönades området med klassificeringen
Dolcetto Dogliani DOC och Dolcetto Dogliani DOCG och i år,
2011 samordnades klassificeringen
och får numera kallas Dogliani DOC och Dogliani DOCG. |
Nyheter 2012 Nyheter 2011 Nyheter tidigare |
|