HEM | NYHETER | PRODUCENTER | ARTIKLAR | ÅRGÅNGSGUIDE | PROVNINGAR |
Publicerat 2011-12-08 Dogliani
DOCG Ett nytt DOCG
område i Italien Ett
nytt
perspektiv på viner från Piemonte. Dolcetto
som betyder den lilla söta, är en blå druva
som hör hemma i Piemonte. Känd för
att ge ett fruktigt vin, för tidig konsumtion, utan
höga ambitioner. Ibland har
det inte ens hunnit jäsa färdigt innan det tappats
på flaska. Druvan odlas
främst i Piemonte där den har kommit till korta vad
gäller odlingsläge, den har
fått hålla tillgodo med det som blivit
över när Nebbiolo och Barbera har lagt
beslag de bästa lägena. Den har mest odlats
för att ge lite inkomster till
producenten medan Nebbiolo- och Barberavinerna mognar i
källaren. I
ett område runt den lilla staden Dogliani i
sydvästra delen av Piemonte, gränsande till
Baroloregionen i norr, har kvalitetsmedvetna
vinproducenter fokuserat på Dolcetto med ambitionen att
göra ett seriöst
kvalitetsvin. Med bättre odlingsläge, lägre
skördeuttag och bättre källarhantering
har de arbetat för att höja kvaliteten. En av
föregångarna
var den tidigare Italienske presidenten (1948-1955)
Luigi
Einaudi som var född i området och ägde
Dolcettovingårdar. 2005
belönades området med klassificeringen
Dolcetto Dogliani DOC och Dolcetto Dogliani DOCG och i år,
2011 samordnades klassificeringen
och får numera kallas Dogliani DOC och Dogliani DOCG. För att kvalificera
sig för Dogliani DOCG
status skall druvorna vara 100% Dolcetto, Vingårdarna skall
vara på kullarna
inom kommunerna Bastia Mondovì, Belvedere Langhe,
Cigliè, Clavesana, Dogliani, Farigliano,
Monchiero och Rocca Cigliè, plus delar av kommunerna Cissone
och Somano. Det
finns även restriktioner för hur gamla vinstockarna
skall vara, högsta tillåtna
skördeuttag, lägsta alkoholstyrka och lagringstid.
Dogliani superiore skall
lagras i minst 12 månader och får börja
marknadsföras tidigast 1 november året
efter skörd. Vårt omhuldade
monopol har inte upptäckt
detta vin ännu, det finns endast ett Dolcetto Dogliani och
då får man vända sig
till vinkällarbutikerna i Stockholm Malmö och
Göteborg där det finns ett fåtal
flaskor. På den italienska vin o matdagen
häromveckan presenterades ett flertal
bra viner från detta område så man kanske
kan hoppas att de får upp ögonen. Vinerna
på
Dolcetto brukar i allmänhet karaktäriseras enligt
nedan men det finns förstås
stora variationer. Publicerat 2011-11-15 Fyndviner
på Mitt Kök
Jag var på mässan Mitt Kök i torsdags, då var det ganska lugnt mot de andra dagarna har jag hört. Här är några fyndviner som jag vill rekommendera, jag har själv köpt av dem till källaren. Marcel Guigals Crozes Hermitage Rouge 2007 för 169 kr. Generös doft av röda bär och tjära. Smaken elegant med svarta vinbär och vanilj, bra struktur och syra, bra längd. Vinet har fått 96 P av Robert Parker något som toppbordeauxer bruka ligga på. Druvorna kommer från stockar med en medelålder på 35 år och har legat 24 månader på fat innan buteljeringen. Ett synnerligen prisvärt vin som kommer att utvecklas i minst 10 år framöver. Marcel
Guigals Côtes Du Rhône Rouge 2007för 99
kr, lillebror till Crozes Hermitage ger,
otroligt mycket vin för pengarna. Inte lika öppen
doften som storebror och med
30% Grenache ger det en mer varmfruktig och örtig smak. Ett
vin som kommer att
utvecklas i minst 5år framåt. 2007
var
ett fantastiskt år i Rhonedalen och Marcel Guigal brukar
kallas Rhôndalens kejsare
och är väl mest känd för sina la,
la, la viner från Côtes Rôtie, han har
fått
fler 100-poängare av Robert Parker än någon
annan producent! Under 1990-talet fick
han fler100 poängare än vad hela Bourdeaux lyckades
samla ihop. På
vita sidan är Josef Leitz´ Eins, Zwei, Dry Riesling
Trocken 2010 för 99 kr (på
beställningssortimentet) från Rheingau en
utmärkt basriesling med fin frukt, hög
syra och lite mineraler. Weingut
Josef
Leitz
är en av tysklands bästa vinproducenter. 2010 var ett
väldigt
svårt år på grund av höga
regnmängder men om arbetet i vingårdarna
skötts på
rätt sätt viner av väldigt god kvalitet med
hög syra. Ett problem med årgången
är en mycket liten skörd så hos
många producenter är årgången
redan slut.
Publicerat 2011-01-24 Hong Kongauktionen gav priser på nästan 50% över utrop inklusive buyer's premium. Prisexempel: Chateau Lafitte 2000 339´ 1982 460´ HK$, per låda Chateau Petrus 2000 508´, 1982 342´ HK$, per låda Chateau Mouton Rotchild 2000 207´, 1982 240´ HK$, per låda Chateau Latour 2000 290´, 1982 314´ HK$, per låda Domaine Romanee Conti 1990 411´ HK$, per låda Läs mer 2011-01-21 Anrew Lloyd Webber säljer delar av sin vinkällare på Soteby´s i Hong Kong. Den kände kompositören Andrew Lloyd Webber säljer ut delar av sin vinkällare i Hongkong genom Sotheby’s. 750 flaskor går under klubban imorgon, bara franska viner. 520 lådor från Bordeaux, ett tiotal Ch D’Yqem, och Champagne, resten berömda Bourgogner som Domaine de la Romanee Conti och i övrigt kända vingårdslägen, allt från bra årgångar. De dyraste utropen är Domaine de la Romanee Conti 1982 för 280´-400´, Ch Lfitte 1982 240´-400´och Ch Latour 1982 160´-240´ Hongkong $. Dessutom tillkommer 21% inropsavgift. Hela auktionen förväntas inbringa totalt $32miljoner Hongkong $. |
||