VINLUX


HEM NYHETER PRODUCENTER ARTIKLAR ÅRGÅNGSGUIDE PROVNINGAR
                             


Provningsnoteringar


Publicerat 2010-01-25

Vinunic´s klubbafton med Chablisienne på Esperanto

På Vinunic´s klubbafton på Esperanto presenterades Chablisproducenten Chablisienne, ett Kooperativ som producerar viner från nästan samtliga appellationer i Chablis. Ambassadeur Hervé Tucki presenterade vinerna som serverades till en meny som komponerats av Esperanto. Vi välkomnades med två Cremant de Bourgogne från Producenten Cave de Bailly varefter det följde en rad Chablier  från Petit Cablis till  Grand Cru.

Cremant de Bourgogne Blanc de Blanc NV, art.nr.84299:
Medelfyllig gyllengul klar färg. Knuten doft av övermogna äpplen med svag brödighet. Fyllig smak av övermogna äpplen och lite restsötma.

Cremant de Bourgogne 1998 Magnum:
Medelfyllig gyllengul klar färg. Stor utvecklad doft av mineraler, kisel och äpplen. Utvecklad stor smak med mineraler, petroleum, frisk syra. Utvecklat vin med lång och ren eftersmak.

Den andra flighten till förrätten, olika sorters sushi men utan de starka tillbehören som Wasabi, Pepparrot och Soja serverades 3 viner. 

Petit Chablis 2008, art.nr5585:
Medelfyllig gyllengul färg. Ung fruktig doft med gott om mineraler. Typisk Chablismak med hög syra och mineraler.

Chablis La Seriene 2006
, art.nr85501:
Medelfyllig gyllengul färg. Medelstor doft av tropisk frukt, gula äpplen och mineraler. Medelfylligt, mycket mineraler, låg syra halvlångt. Ett vin som lyfte i kombination med sushin.

Chablis Vielles Vignes Venerables 2004, art.nr 84595:
Medelfyllig gyllengul färg. Stor sammansatt doft av litchi, mineraler och ek. Fyllig smak med mineraler och balanserad syra och bra längd.

Till den tredje flighten serverades en bakad lax med beurre blanc och div tillbehör en mycket delikat rätt.

Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2000, art.nr 95866 (nyhet i februari):

Medelfyllig ljust gul färg. Sammansatt utvecklad stor doft av rosor, kaprifol, honung och kokos. Kraftfull blommig smak med smörkola, mineraler och balanserad syra. Bra attack och mitt med långt rent slut. Mycket bra utvecklat vin.

Chablis Grand Cru Les Preuses 1999, art.nr 95869 (nyhet i februari):

Medel till fyllig ljust gul färg. Stor utvecklad doft med mineraler, kisel, kokos och svag ek. Fyllig smak med bra attack, fylligt helt igenom och långt slut. Mycket mineraler frukt och smörighet. Utvecklat mycket bra vin med som kan lagras ytterligare 10-20 år.

Den fjärde flighten var en vertikal av Chablis Grand Cru Château Grenouilles från årgång 1999 till 2006. Till dessa viner serverades lagrade franska hårdostar.

Chablis Grand Cru Château Grenouilles 2006:
Tunn bärnstensfärgad. Knuten ung doft. Halvfyllig smak med mineraler balanserad syra och tropiska frukter.

Chablis Grand Cru Château Grenouilles 2005:
Tunn bärnstensfärgad. Medelfyllig avrundad sammansatt doft med mineraler och tropisk frukt. Halvfylligt elegant med balanserad syra, ek halvlångt. Elegant mycket bra vin som fortfarande är ungt.

Chablis Grand Cru Château Grenouilles 2004:
Tunn bärnstensfärgad. Stor doft sammansatt doft av mineraler, äpplen och ek. Fyllig elegant balanserad smak med begynnande mognad och bra längd.

Chablis Grand Cru Château Grenouilles 1999:
Fyllig bärnstensfärg. Mogen komplex doft som domineras av övermogna äpplen och mineraler. Fyllig till kraftig smak helt igenom med utmärkt längd. Mogna äpplen, mineraler, ek, balanserad syra. Ett högklassigt elegant vin med mogna toner. Skilde sig markant i mognadsgrad i både färg och smak mot de övriga årgångarna. Till osten en utmärkt kombination där smaken i både ostarna och vinet höjde sig med kombinationen.

Enligt Hervé Tucki är Chablisiennes filosofi att uttrycka jordmånens inverkan på vinet inte att framhålla druvan, en balans mellan mineraler och syra inte att framhäva fruktighet. Till skillnad från de flesta producenter i Chablis använder Chablisiennes ekfat. Hervé Tucki ville dock inte tala om i vilken utsträckning resp fördelningen på nya och gamla fat. Vinerna lagras sur lie utan battonage (omrörning), tiden beroende på vinets förutsättning. Som exempel buteljerades årg. 2006 i dec 2007. Enligt Hervé Tucki är Chablisvinerna lagringsviner en Petit Chablis bör lagras i minst 5 år och utvecklas i minst 10 år, en Grand Cru utvecklas i 20-30 år.
Det vi kunde konstatera av denna provning var att Chablisiennes viner är mineralrika med balanserad syra, kombinationen med fisk var bra men framför allt den fina kombinationen av de mogna vinerna och osten. Michael Broadbent (MW) kolmnist i Decanter brukar framhålla att till ost skall man servera vitt vin vilket vi också kunde konstatera.