VINLUX


HEM NYHETER PRODUCENTER ARTIKLAR ÅRGÅNGSGUIDE PROVNINGAR
                             


 


 
Publicerat 20011-01-29
Oförglömliga provningar med mogna Beaujolais och Vosne-Romanée

Mårten Söderlund från munskänkarna i Skåne höll två oförglömliga provningar med mogna Beaujolais och Vosne-Romanée 2011-01-24 och 2011-01-25 i Stockholm. Det var inte bara min hittills största överraskning vad gäller vin utan även de bästa provningar jag har varit med om. Inte nog med att vinerna var oförglömliga dessutom leddes provningen av en mycket erfaren och humoristisk ledare.

 

Beaujolais är vi vana att betrakta som enkla okomplicerade bäriga viner som börjar säljas tredje torsdagen i november, Boujolais Nouveau. Man trodde ju inte att det fanns så gamla viner från Boujolais och om det fanns så var det väl ingen idé att öppna det men oj vad fel det kan bli. Här presenterades 9 viner från Beaujolais 1923 till 1964 och 6 viner från Vosne Romanée 1955 till 1966 som visade upp en fantastisk elegans och komplexitet både i doft som smak, det var som en hel symfoniorkester i varje glas. Det var inte ett enda vin som visade något tecken på trötthet samtliga viner var exempel på bra mogna viner som visade upp hur ett vin kan vara när det är som bäst. Ett vin stod dock ut lite utöver de andra 1945 Moulin-à-Vent Clos du Moulin, Piat var som en av de bästa mjukaste symfonier där ingenting stack ut, en finstämd, homogen komplexitet där det var svårt att skilja de olika aromerna från varandra.

 

Frankrike är det bästa vinlandet i världen! Det beror på att de har den bästa geologin i världen för vinodling. Bourgogne bildades för 150 miljoner år och Beaujolais för 300 miljoner år sedan och har sedan dess lagrat mineraler och näringsämnen i jordarna som bildar idealiska förhållanden för vin. Så Frankrike är världens bästa vinland, Beaujolais och Bourgogne är bland världens bästa viner. Nya världen kan aldrig nå upp till sådana höjder, allt enligt Mårten. De större producenterna i Bourgogne har upptäckt Beaujolais och köper nu upp de bästa lägena där.

 

Hur var då vinerna? Ja lite flaskvariation får man alltid räkna med när det gäller så gamla viner men de viner jag fick var överlag bra. Några var lite maderiserade i doften men smaken var bra. Det var en blandning av dofter och smaker som lack, oxbuljong, rotfrukter, kaffe, stall svamp, multna löv, aprikos, choklad, nötter you name it. Friska avrundade syror och mjuka tanniner med en eftersmak som varierade från lång till mycket lång. Eller som Mårten uttryckte det ”en finstämd symfoni med en hel orkester av dofter och smaker”. De här vinerna kräver ingen mat, det bästa sättet att avnjuta dem är att bara sitta bekvämt och stänga ute all omgivning och bara njuta av vinet. Det som verkligen var förvånande var att totalintrycket för Beaujolaisvinerna var bättre än från Bourgogne. Det kanske beror på att förväntningarna var större på Bourgogne och att överraskningen var större den första kvällen.

Det här är viner som producerades före mekaniseringen gjorde sitt intåg och man började använda traktorer, konstgödsel, herbicider och pesticider. Vinerna producerades på ett hantverksmässigt sätt med mycket tätare planteringar upp till 30 000 stockar per hektar och lägre skördeuttag är Mårtens förklaring till att vinerna har hållit sig så bra. Från slutet av 70-talet till en bra bit in på 90-talet producerades inte bra viner därefter har kvalitetsmedvetandet höjts igen så det återstår att se om dagens viner klarar att utvecklas lika bra.

 

 

Beaujolaisvinerna

1.      2009 Morgon, Georges Duboeuf                                 Referensvin

2.      1964 Moulin-à-Vent, Restaurangtappning

3.      1952 Moulin-à-Vent, Louis Perrachon

4.      1962 Moulin-à-Vent, Bonnerue Henri

5.      1964 Julienas, A. Pope

6.      1959 Moulin-à-Vent, Domaine de la Rochelle

7.      1955 Morgon, Marc Lauby

8.      1949 Moulin-à-Vent, Louis Max

9.      1945 Moulin-à-Vent Clos du Moulin, Piat

10.  1923 Moulin-à-Vent, Paul Ardènt

 

Vosne-Romanéevinerna

1.      2007 Pommard, Bichot                                                                   Referensvin

2.      1966 Vosne-Romanée 1:er Cru les Suchots, Langlais-Cotte

3.      1970 Romanée Saint-Vivant G.C., Les Quatre Journaux, Les Latour

4.      1971 Echézeaux G.C. René Mugneret

5.      1973 Richebourg G.C., Bouchard Ainé

6.      1955 Grands-Echézeaux, Louiseau

7.      1955 Richebourg G.C., Louiseau

 


Fem mogna Beaujolais
Fem mogna Vosne-Romanée

Clos du Moulin, Piat 1945 och Paul Ardènt 1923

Clos du Moulin, Piat 1945 och Paul Ardènt 1923


Mogna Beaujolaise

Mogna Beaujolaise