VINLUX


HEM NYHETER PRODUCENTER ARTIKLAR ÅRGÅNGSGUIDE PROVNINGAR
                             på Haut brion

Vinprovning på Haut Brion

Chateau Margaux

Chateau Margaux


 


 
Publicerat 20010-02-02

Hur står det till med Bordeaux 89:orna?

Vi var några lyckliga entusiaster som hade haft tur i utlottningen av platserna till denna munskänksprovning av de fem premierecruslotten i Bordeaux som förväntansfullt samlats för att under ledning av den mycket initierade Ulf Svan utröna hur det stod till med 89:orna. Enligt Ulf en av de bästa årgångarna de senaste decennierna. 1989 började med den varmaste och torraste vintern sedan 1952 så stockarna kom igång tidigt och bladsättningen började 3 veckor tidigare än normalt. April var kall så där tappade rankorna 1 vecka därför började blom- och fruktsättningen 2 veckor tidigare än normalt men under ideala förhållanden vilket ledde till en stor fruktsättning. Maj var varm, juni, juli och augusti var varmare än något år sedan 1940. I Medoc var hela odlingssäsongen torr, 155 mm regn mot 330 mm normalt men jämt fördelade skurar och den traditionella green harvest i början av juli hindrade druvorna från att skrumpna och stanna i utvecklingen. I Pessac Leognan fick man dock ganska normalt med regn 355 mm.

Redan i början på augusti hade druvorna uppnått mognad i avseende på alkoholhalten men den fenola mognaden hade inte kommit lika långt så det gällde att besluta om man skulle börja skörden eller vänta. Som tur var väntade man och startade skörden runt sista augusti, den tidigaste skörden sedan 1893 och skördade druvor både med hög alkoholhalt fenol mognad, ett exceptionellt år gav ett exceptionellt vin.

Parkerpoäng

Vinerna har fått följande poäng av Parker: Haut Brion 100, Mouton Rothschild 89, Lafitte Rothschild 90, Latour 89, Margaux 90.


Hur står det då till?

Haut Brion:
Färgen kraftig läder med bred kant. Fyllig komplex doft. Rätt svag syra och mjuka tanniner, frukten hade mogen karaktär bedömdes som rätt moget och bör drickas nu den kanske håller 5 år till men sedan kommer det nog att klinga av. En fin klassisk Bordeaux med stall ceder och plommontoner men svag syra.

 Margaux:
Färgen kraftig tegel mot läder, smal kant. Medelstor sammansatt doft, jord och gummi. Kraftig smak frisk syra och fina tanniner. Lite atypisk Margaux som är nära sin topp i utvecklingen.

Latour:
Färgen opaque tegel mot läder, smal kant. Stor komplex doft. Ungdomlig smak med frisk syra och sträva torra tanniner. Ett vin som kommer att hålla länge.

Lafite:
Färgen kraftig läder med bred kant. Stor komplex doft med röda bär och mindre stall. Fyllig smak, plommon och nougat, frisk syra och fina tanniner, mycket långt. Ungdomligt vin som har långt kvar i sin utveckling.

Mouton:
Färgen opaque, den tätaste i flighten, tegel mot läder, smal kant. Stor komplex doft, torkad frukt, rostat kaffe. Fyllig elegant smak mogna lite sträva tanniner, frisk syra och låångt. Ungdomligt spänstigt vin med den största lagringspotentialen i flighten. Vinnaren vid kvällens provning.

 Vid omröstning om favoriten och andravinet blev    
Resultatet:
Vin                         Hut Brion  Margaux  Latour   Lafite    Mouton                        

1:a vin röster           9                  0              1              4            16

2:a vin röster           10                1              6              4             9      

Vinnare blev alltså Mouton Rothschild med Haut Brion som god tvåa, Lafite och Latour placerade sig med hårfin skillnad. Latour förlorade lite på sina torra tanniner, det vore trevligt att se hur den blir om några år. Många uppfattade Haut Brion som lite trött med låg syra och lite tanniner. På sin hemsida säger Haut Brion att den skall hålla till 2025, jag är skeptisk. Jämfört med Mouton med sina spänstiga syror och fina struktur, friska frukt och en längd som aldrig ville ta slut tycker nog jag att den verkade lite trött. lafite och Latour kändes också ungdomliga och har nog en lång framtid.  

Man kan konstatera att panelen inte var särskilt överens med Parker, det bästa vinet var Mouton som fått endast  89 poäng , 100 poängaren placerade sig bara som 2:a och då skijlde det 10 p till nästa vin enligt Parker. Margaux med 90 p  fick inte en enda röst som bästa vin och endast en röst som 2:a vin.

Hur som helst om ni hör till de lyckligt lottade som har några 89:or i källaren kan ni vara lugna de är fullt njutbara nu men de kommer sannolikt att, förutom Haut Brion  utvecklas till ännu större njutning. Margaux kändes inte så övertygande och hade nog inte något av sina bästa år.


Bild på flighten
De fem vinerna
Chateau Latour

Jästankar på Latour


Lafitte

Lafites källare