VINLUX


HEM NYHETER PRODUCENTER ARTIKLAR ÅRGÅNGSGUIDE PROVNINGAR
                             

Italienska vin och matdagen 2010

Vinimportörer presenterar Italienskaviner på Grand Hotel


Ett urval av de många viner som presenterades.
drick nuDrick nu
drick från 20016Lagras  2- 5  år
Drick nuLagras minst 5  år
Publicerat 2010-02-10






Drick nu 
16
329

2007 Gaja Sito Moresco, Langhe, Piemonte
Vinunic
Ungdomlig fyllig sammansatt doft. Fyllig rätt elegant smak med röda bär och sträva tanniner men lite obalanserat av mycket ek, bra längd. Fruktigt stadigt högklassigt vin.



Druvsammansättning:  35% nebbiolo, 35%
merlot och 30% cabernet

Vingårdar: 35 ha Gaja-ägda vingårdar i Barbaresco, Treiso och Serralunga.
Varje druvsort jäses separat på skalresterna
under två veckor i temperaturkontrollerade
ståltankar. Blending sker efter den malolaktiska
jäsningen. Det färdiga vinet lagras i
12 månader på ett eller två år gamla fat av
fransk ek, varefter det får vila på butelj i sex
månader före lansering.
Alkohol: 14,5%.
Producentens egen beskrivning av vinet:
Sito Moresco förenar nebbiolons komplexitet
och lagringsduglighet med elegansen och
tillgängligheten hos cabernet och merlot.
Vinet har en behagligt ren doft, laddad med
röda fruktaromer. Smaken är fruktig och
elegant med fin balans och en frisk, fruktig
avslutning med fina, sammetsmjuka tanniner,
som gör vinet njutbart redan vid lanseringen,
men som ändå tillåter vinet att utvecklas väl
under de kommande fyra-fem åren.
Gajas viner har erövrat 50 procent fler ”Tre glas” betyg i vinbibeln Vini d’Italia än någon annan italiensk producent.

Han gör toppviner i såväl Piemonte (Barolo och Barbaresco), som i Montalcino och Bolgheri i Toskana.
Det gäller även hans båda brunelloviner och i Bolgheri har de relativt nyplanterade vingårdarna än så länge bara producerat ett par årgångar.  

drick nu
13
99kr

2008 Liedholm Barbera d´Asti
Vinunic
Ung, medelstor, rättfram doft med röda frukter. Fylligt vin med röda frukter, jordgubbar och hallon balanserad syra och inlindade tanniner. Halvlångt.


Druvsammansättning: Barbera 100%
Lagring: 18 månader på ståltank.
Azienda Agricola Liedholm i Piemonte i norra Italien grundades av den svenske fotbollslegenden Nils Liedholm och drivs numera av hans son Carlo Liedholm.

Egendomen Villa Boemia köpte Nils och hans italienska hustru Nina år 1973. 

Barberadruvan ger varma, bäriga, lätt kryddiga och fruktiga viner och Carlo Liedholms noggranna hantering i vingårdar och källare har resulterat i en värdig representant för barberavinerna. Lågt skördeuttag har gett vinet stor kropp och 18 månaders lagring på ståltank har gett mognad utan förlust av vinets fräscha fruktighet.





drick från 20016
14
149kr

2007 Poggio al Tresoro, Mediterra, Toscana
Vinunic

Stor utvecklad rättfram doft med  inslag av syltiga jordgubbar. Fylligt vin, balanserad syra, mjuka tanniner, inslag av röda bär, fat, och choklad. Kort eftersmak.

Druvsammansättning: 40% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot
Lagring: Vinet har lagrats i 12 månader på franska barriquer.
Lägg till i varukorgen

Poggio al Tesoro är ett samarbete mellan Allegrini, en av de ledande vinproducenterna i Valpolicella, och Leonardo LoCascio en välkänd entreprenör i export och distribution av italienska toppviner till USA. Poggi al Tesoro består av 70 hektar och är uppdelad i fyra olika vingårdar. Tre av dem ligger i Bolgheri och den fjärde är belägen i det närliggande Bibbona.
Poggio al Tesoro producerar även Dedicato a Walter, 100% Cabernet Franc och Sondraia som båda har fått 2 glas i Gambero Rosso för både 2004 och 2005. Dedicato a Walter 2006 har fått 5 * 18,5P i Decanter. Många producenter i Bolgheri satsar nu på endruvsviner av Cabernet Franc som man menar har speciellt goda förutsättningar här.

Drick nu
17
319kr

2005 Poggio al Tresoro, Sondraia, Toscana
Vinunic
Stor, sammansatt doft med inslag av syltiga svarta vinbär,ceder och rostade fat. Fylligt med syltiga svarta vinbär, balanserad syra, mjuka tanniner, balanserat, medellångt. Fruktigt välbalanserat högklassigt vin.  

Druvsammansättning: 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 10% Cabernet Franc
Lagring: Vinet är lagrat i 18 månader på franska barriquer av framförallt Allier. Hälften av faten var nya och hälften var andra års fat.

Druvorna avstjälkades. Därefter kallmaceration vid 12°C. Jäsning och skalmaceration i totalt 18 dagar med regelbunden nedtryckning av skalmassan.

Drick nu
18
299kr

2006 Poggio al Tresoro, Sondraia, Toscana
Vinunic
Utvecklad stor komplex doft med inslag av rosor, ceder, svarta vinbär och ek. Fyllig smak med  frisk syra, sträva, mogna tanniner, långt och balanserat. Fruktigt, elegant exeptionellt vin.

Druvsammansättning:
 65% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 10% Cabernet Franc
Vinifiering: Efter det att druvorna avstjälkats och genomgått en försiktig pressning fick druvorna jäsa i rostfria ståltankar i 10 dagar vid 28°-30° C tillsammans med druvskalen. Efter det förflyttades vinet för lagring på ekfat där det också genomgick den malolaktiska jäsningen vid 22° C under november månad.
Lagring:
Vinet är lagrat i 18 månader på franska barriquer av framförallt Allier. Hälften av faten var nya och hälften var andra års fat.

Sondraia 2006 har fått 2 glas i Gambero Rosso. 09

drick nu
14
124kr

2008
Vernaccia di San Gimignano DOCG
Idala Gård Vinhandel
Ljust blekgul grönskiftande. Ung medelstor utrycksfull doft med inslag av   blandade frukter, göna äpplen, ananas och lime. Medelfyllig smak med mycket fruktighet, frisk syra, medellång eftersmak med lätt bitterhet. Ungt välbalanserat mycket bra vin.                   

Druvsammansättning: Vernaccia di San Gimignano 100%

Vinifiering: Jäsning på 18°C temperaturkontrollerade ståltankar. 
Lagring: 5 mån i ståltankar.

Årgång 06  och 07 fick 2 glas i Gambero Rosso 09

Mellan Florens och Siena ligger området San Gimignano ett DOCG område för vita viner görs på druvan Vernaccia di San Gimignano ett av Toscanas bästa och smakrikaste vin. Det finns druvor som heter Vernaccia över hela Italien utan något som helst samband. Vernaccia är av samma stam som "vernacular" vilket  betyder lokal druva. Druvan har rätt hög syra och lite bittert slut inte särskilt aromatisk. Detta vin skall dryckas ungt, inom 1-2 år men bättre reservas som lagras på ekfat i minst 8 mån. kan behållas i 2-5 år.  Vernaccia di San Gimignano var det första italienska vin att få DOC status redan 1966 och fick sin DOCG 1993.
Tyvärr finns det inte ett enda Vernaccia di San Gimignano i Systembolagets sortiment. 

drick från 20016
15
152kr

2008 Vernaccia di San Gimignano DOCG Vigna Santa Margerita 
Idala Gård Vinhandel

Ljust blekgul grönskiftande. Ung medelstor utrycksfull doft med inslag av vanilj, grapefrukt och ananas. Medelfyllig  torr smak med  frisk syra och mineraler medellång eftersmak med lätt smak av bittermandel. Ungt välbalanserat mycket bra vin. 

Druvsammansättning:
 Vernaccia di San Gimignano 100%

Vinifiering: Jäsning på 18°C temperaturkontrollerade ståltankar. 
Lagring: 1 år på franska  barriquer.

Årgång 06  och 07 fick 2 glas i Gambero Rosso 09