VINLUX

Kontakt

HEM NYHETER PRODUCENTER ARTIKLAR ÅRGÅNGSGUIDE PROVNINGAR

Min Reseblogg.


Chateau9-du-Pape, Piemonte, Valtellina

2011-03-29
Vi skall besöka Barbeito idag. De har en splitter ny anläggning i Camara de Lobos. Tittar man på kartan ser det ut att ligga ganska nära motorvägen men som vanligt i Madeira så är mycket längre än fågelvägen, det bär det upp längs serpentinvägar upp på högsta toppen till ett modernt industriområde. Dit har de nyligen flyttat till en splitterny anläggning med Estufagemtankar i rostfritt stål och ståltankar för  jäsning  och  blandning.  Bland annat finns en ny Lagar ( karet som används till trampning av vin) "Robotic Lagar" har paddlar som rör sigefter ett visst program. Barbeito använder bara Conteiro- och  Estufagem-metoden men skiljer sig dock från de övriga madeiraproducenterna genom att de även producerar bordsvin.
Robotic Lagar
Robotic Lagar används istället för att trampa vinet
2011-03-28
Vårt besök hos Barros e Sousa blir till en alldeles särskild upplevelse. Det är en liten producent 4000-5000 flaskor per år som endast säljer sina viner lokalt och till turister som slinker in. Allt görs hantverksmässigt och alla vinerna görs enligt canteiro-metoden på traditionellt sätt, det mesta för hand. Firman drivs av de två bröderna Edmundo och Artur Olim som sköter allt arbete själva utom under vinifieringsperioden då de får hjälp av 6 st söner. Lagringen sker i en lagerbyggnad i 3 våningar, den översta våningen, uppe under taket där det är varmast,  används för de yngsta vinerna. Den understa för de äldsta och den mellersta för de mellangamla.
Unga viner på gamla fat
Unga viner på gamla fat hos Barrros e Sousa
2011-03-26
Idag styr vi kosan till Pereira D´Oliveira som ligger lätt tillgängligt inne i centrala Funchail. Den enda fristående producenten av någon betydelse drivs av böderna Luis och Anibal Oliveira. Luis tar emot oss i Provnings- och försäljningslokalen som är inrymt i ett lager där det är fullt av fat med gammal Madeira. Han pratar engagerat om företaget som startades av hans farfars far på 1820-talet och består idag av ytterligare fyra företag som förvårvats dels gaenom giftermål dels genom inköp. Pereira D´Olivera är specialicerat på gamla viner gjorda med Conteiro-metoden. För yngre viner används Estufagemmetoden men solera system används inte alls.
Luis och Anibal Oliveira
Luis och Anibal Oliveira
2011-03-25
Idag skall vi besöka Henriques & Henriques i Camara de Lobos ett par km från Funchal. Dr  Humberto Jardin företagets VD tar emot oss för en presentation av vinproduktionen och vinerna. Henriques & Henriques använder Estufagem- och  Conteiro-metoden såväl som Solerasystem etablerad 1890
Henriques &Henriques
Här ser man vinerna som lagras enligt canteiorometoden
2011-03-24
Idag har vi inte något besök inbokat så vi tar en tur i Funchal  som är den största staden på Madeira. En tur med linbana upp till monte gav en fantastisk utsikt över Funchal, rekomenderas. Middag äter vi på en liten resturang i gamla stan, espada (fisk) med banan en populär lokal rätt. Till det ett vitt vin producerat av Barbeito av druvan Verdelho. Ett friskt vin med hög syra och mycket mineraler. Ett välgjort vin men knappast prisvärt.
Funchail

Funchail, Madeira


2011-03-23

Den odödlige karaktären Falstaff i Shakespears Henrik 1V bytte sin skäl mot ett kycklinglår och en bägare av Madeira. När George, Duke av Clarence, bror till kungen av England Edward 1V, år 1478  dömdes till döden, fick han möjlighet att välja hur han ville dö, valde han att dränka sig själv i ett fat  Malvasia. 4 Juli 1776, firades Amerikas "Deklaration of Independence" med en skål i Madeira. Många namnkunniga vinkännare har valt Madeira som det vin man skulle ta med sig till en öde ö.

Det  måste vara  ett speciellt vin det handlar om som har uppnått sådan berömmelse. Därför åker jag till Madeira idag för att göra närmare bekantskap med dessa viner. Hittlils är jag tämligen novis när det gäller Madeira i synnerhet de torrare varianterna som nästan inte går att få tag i här uppe i mörka norden.