VINLUX


VINLUX

HEM NYHETER PRODUCENTER ARTIKLAR ÅRGÅNGSGUIDE
                            
Marco Fay representant för en ny generation vinmakare i Italien

2011-02-03


Sandro Fay
Loc San Giacomo di Teglio
Via ’Pila Caselli
123030 Teglio [SO
]
Tel 0342 78 60 71
www.vinifay.it
GPS koordinater N46°09´574, E010°03´159

Valtellinavy
En vy över Valltellina med snöklädda alptoppar

Samspråk med Marco i Cá Morei
I samspråk med Marco i Cá Morei

Vy över Cá Morei
Cá MoreiMarco i vingården Carteria
Marco i vingården Carteria

Trofen Bästa vinproducent io Valtellina

Vi skall besöka Sandro Fay men efter att vi har irrat runt på smala serpentinvägar en god stund måste vi ringa för att få hjälp att hitta, det hjälper inte med adress och GPS navigator i Italien man hamnar i alla fall fel. Vi stämmer träff med Marco Fay som kommer och hämtar oss i Chiuro.

Marco föreslår en tur i vingårdarna så vi tar hans lilla Volkswagen och ger oss ut på slingriga serpentinvägar som är så smala att de inte går att mötas på och vi får ett möte så det blir att backa ett hundratal meter. Lyckligtvis finns det en kant längs vägen för nedanför oss stupar det brant nerför. Det bär upp, upp och när vi stannar befinner vi oss mitt bland grönskande vingårdar med snöklädda alptoppar omkring oss, flera hundra meter ner ser vi dalbotten, hisnande vackra vyer. Här har många generationer för hand, sten för sten under århundraden byggt murar till stöd för att kunna odla vin på alpsluttningarna.

Marco driver sedan 2002 tillsammans med sin syster Elena familjens egendom som består av 14 ha, ungefär vad de klarar av med den minutiösa skötsel han strävar efter. När han var färdig med sin utbildning och började arbeta på familjeegendomen visste han områdets potential och full av ungdomlig entusiasm ville han höja Valtellinas anseendet så han for runt till de andra vinproducenterna och ville samarbeta för att höja kvaliteten på områdets viner men mötte mest folk som gick i vit skjorta och sa vi köper druvorna och gör vinet. Ingen brydde sig vidare om kvaliteten. Det hörs att han blev mycket besviken. Under senare år har det dock börjat komma en del viner av bra kvalitet från hela Valtellina. I Gambero Rosso 2010 finns det 5-10 Valtellinaproducenter med.

Valtellina indelas i 5 subzoner Maroggia, Sassella, Grumello, Inferno och Valgella. Sassella är den mest kända subzonen. ”Sassella är viner för supermarket” säger Marco och menar att alla producenter inte är så noga med hur man väljer druvor till sin Valtellina Superiore Sassella, vinet säljer ändå tack vare varumärket Sassella. ”När jag började 2002 gjordes inte särskilt bra viner i Valtellina och Valgella var the bad subregion, det var bara Sassella och Inferno som hade lite bättre anseende”.

Det unga Italien
Marco säger ”vi behöver en ny generation vinproducenter i Italien, vi som är unga är ambitiösa, vi är välutbildade och vi kan engelska så vi kan åka utomlands och marknadsföra våra viner. Jag arbetar i vingårdarna hela tiden, det är viktigt att kunna sin vingård och därför måste man arbeta i vingårdarna. I källaren kan du förstöra vinet men har du dåliga druvor kan du aldrig göra ett vin av hög kvalitet”.

Det traditionella sättet att odla i Valtellina är med raderna i nord sydriktning med en densitet på 3000 stockar per hektar. Marcos far började ändra raderna till ost-västlig riktning och öka densiteten till 6000 stockar per hektar och Marco fullföljer detta. Förklaringen till detta är att fotosyntesen sker bäst vid c:a 30C° därför måste man utnyttja solljuset mitt på dagen när temperaturen är som högst. Druvorna mognar 10 till 14 dagar tidigare och med en bättre balans i dessa odlingar. Skördeuttaget ligger på 1-1,5 kg/ stock.

Sandro Fay har det mesta av sina vingårdar i Valgella, för något år sedan sålde han ett område i Sassella i den lägst belägna zonen, för dessa pengar köpte han ett dubbelt så stort område i bästa läge i Valgella, ett bra byte enligt Marco. När jag frågar om han inte skall passa på och köpa mer mark när priset är så lågt svarar han att han inte klarar av att sköta mer mark på rätt sätt och hans vinkällare klarar av 100 000 flaskor per år och han producerar 80 000 så han kan inte utvidga mer utan stora investeringar och då tycker han att det är bättre att koncentrera sig på att förbättra kvaliteten än att öka kvantiteten.

Samma jordmån i hela dalen
De olika subzonerna är mer eller mindre kända men Marco säger att jordmånen i de olika områdena är densamma. Sura lössjordar i hela dalen som också har liknande branta sydsluttningar. Det är endast på vilken höjd vingårdarna är belägna som skiljer i kvalitet. Inversionen gör att temperaturen varierar och skapar olika temperaturzoner.

Längst ner i dalen är det svalare och luftfuktigheten är högre samtidigt som det är mindre soltimmar pga skuggan. Det gör att druvorna har svårare att mogna och skalen blir tunnare. "Här odlar jag enklare viner som skall drickas unga".

Mellanzonen från 400 m till 600 m är den som är varmast lite torrare luft och stora skillnader mellan dag- och nattemperatur och mycket sol gör att druvorna utvecklas väl med bra fenolisk mognad och fina syror. "Här odlar jag druvor till de bästa vinerna".

Den övre zonen, över 600 m där det åter blir kallare och torrare är den som är bäst lämpad att odla druvorna till Sforzato, appassimentovinet där druvorna efter skörden torkas i c:a 3 mån, 30-40% av vatteninnehållet torkar bort innan vinifieringen alltså samma process som Amarone. Här är temperaturen generellt lägre och luften mycket torrare dessutom är det stora skillnader mellan dag- och nattemperatur och mycket sol så druvorna utvecklas långsamt och skalen blir tjocka, inte så hög alkoholhalt men bra fenolisk mognad. Detta gör att vinerna blir eleganta, balanserade med bra struktur och frisk syra. Få likheter med Amarones alkoholstarka, tunga viner. ”Det är viktigt med hög syrahalt och tjocka druvskal för att det skall bli en bra Sforzato. Jag har den här vingården därför gör jag vinet men mitt största intresse är Cà Moréi och Carteria” säger Marco.

Vinerna skall vara friska eleganta och välbalanserade.
”Min ambition är att göra eleganta balanserade viner som speglar terroaren, varje år är olika och det skall märkas i vinet. Vinet skall inte vara som Coca Cola. Jag använder barriquer för att nebbiolo behöver det, eken tillför syre till vinet och det hjälper till att stabilisera färgen och gör att tanninerna blir mjukare. Färgen i vinet behöver tanniner och syre för att bilda stabila föreningar. Jag använder ek för att det behövs syre för att utveckla vinet inte för att tillföra smak”. Vinerna lagras på jästfällningen med battonage (omrörning), jästen tar bort eksmaken, förbättrar fetman i vinet och förbättrar balansen. Racking (omdragning) beror på vinet och görs efter behov, ”med vår lilla produktion kan vi följa vinet noggrant och vidta åtgärder efter behov. Eken är för mig ett viktigt instrument” säger Marco. Användningen av rotofermentors ger bättre balans mellan färg och tanniner.

Sommelierföreningen i Lombardiet utnämnde 2010 Sandro Fay till bästa vinproducent i Lombardiet för vinerna Cà Moréi och Carteria 2006. ”Jag är mycket stolt över utnämningen” säger Marco. ”Jag började arbeta i vingårdarna, testa olika kloner och minska skördeuttaget osv det är detta arbete som har gett resultat, jag arbetar hela tiden i vingårdarna”. Folk sade ”du är ju oenolog varför arbetar du i vingårdarna”? ”Men det är där man kan lägga grunden till bra viner, det gäller att känna sina vingårdar och stockar så att man får de bästa druvorna”. Det märks på entusiasmen när han pratar om vingårdarna att han verkligen trivs här.

Enligt Marco håller vinmarknaden i USA och Europa på att förändras och förändringen går fort. Tills för 2 år sedan drack man mycket fruktiga kraftiga viner som Nero d’Avola, Negro Amaro, primtivo och Amarone, viner med mycket frukt och alkohol. Folk har kommit fram till att man kan inte gå ut och äta lunch eller middag och dricka ett vin på 15% eller mer, man kör bil och skall arbeta efteråt detta gör att viner från norditalien vinner marknadsandelar med sina eleganta viner med lägre alkoholhalt.

Marco Fay representerar en ny generation vinmakare i Italien, välutbildad, ambitiös och nyfiken. Han reser mycket till andra vinområden både i Frankrike och Italien, han har ett stort kontaktnät och är öppen för nya idéer. Vi kommer att höra mer från honom.

Men så till vinerna det är ju ändå det som är slutprodukten av allt arbete. Vinerna i Valtellina karaktäriseras generellt av en hög syra detta enligt Marco för att maten i Valtellina är mycket fet och att det används mycket smör och då behövs syran i vinet för att friska upp munnen. Bra Nebbiolo går efter en tid in i tunneln för att öppna sig efter 7-8 år på samma sätt som bordeauxvinerna

Det första vinet är en Nebbiolo IGT 2007, ett varmt år. Jäsning i ståltank i 2 veckor med 6 dagars maceration. Malolaktisk jäsning och lagring i 12 mån 90 % ståltank och 10 % fat. Ett fylligt fruktigt vin med balanserad syra, angenäma tanniner och hyfsad längd, med toner av röda bär, körsbär och tjära.

Nebbiolo IGT 2009 från fat under pågående malolaktisk jäsning. Påfallande öppet trots sin färskhet, doft av mörka bär viol och tjära. Hög syra naturligtvis men balanserat friskt med smaker av röda bär lingon och röda vinbär, hyfsad längd.

Rosso di Valtellina DOC produceras officiellt från vingårdar som ligger utanför Docg-området men i verkligheten ligger vingårdarna inom klassificeringen men på låg nivå och Marco tycker inte att de vinner på att lagras i 2 år innan försäljning, det är viner som skall drickas unga. 90 % Chivanesca, 10 % Merlot samt Brugnola, Rossola och Pignola som är lokala druvsorter. Jäsning i rostfri tank i 2 veckor med 6 dagars macerationstid. Malolaktisk jäsning och lagring i 12 mån på fat

La Faya IGT 2005, 60 % Nebbiolo, 25 % Merlot, 15 % Syrah. Vingården Valgella Carteria kallar Marco sin ”Toy” här experimenterar han med olika blandningar av de tre druvsorterna, olika blandningar varje år. Vingården är c:a 1 ha belägen på 550 m höjd, planterad 1997, uttag 40 hl/ha. Jäsning i ståltank i 2 veckor med 6 dagars maceration. Malolaktisk jäsning och lagring i 12 mån på barriques. Friskt vin med liten uttrycksfull doft av stall peppar och lite ek. Fyllig smak av söta mörka frukter, balanserad syra, inlindade till sträva tanniner och medellång eftersmak.

Sassella Il Glicine DOCG 2006 Glicine är det italienska namnet för Blåregn som hänger över de klippor som dominerar hela den c:a 1 ha stora vingården på 350-400 m höjd. 100% Nebbiolo, uttag 40 hl/ha. Maceration 6 dagar i rotofermentor därefter jäsning 2 veckor i ståltank, malolaktisk jäsning och lagring i 12 mån på barriques.

Färgen är typisk ung Nebbiolo medelfyllig tegelfärg. Doften frisk knuten sammansatt med apelsin, peppar och tjära. Balanserad fyllig smak med lingon och tjära, frisk syra, inlindade tanniner och lång eftersmak. Ungt högklassigt, finessartat vin. Här hittar vi mer koncentration och komplexitet och mer struktur än i de tidigare viner som vuxit på låg höjd.

Valgella Cà Moréi DOCG 2006. Cà Moréi, är 4,5 ha stor, ligger på 550m och är namnet på Marcos farmors barndomshem. 100% Nebbiolo, uttag 40 hl/ha. Maceration 6 dagar i rotofermentor därefter jäsning 2 veckor i ståltank, malolaktisk jäsning och lagring i 12 mån på barriques

Ung liten intensitet men sammansatt doft av apelsin, tjära och lakrits. Smaken fyllig till kraftig, balanserad syra, inlindade tanniner och lång eftersmak. Frisk smak med söt frukt, röda bär, tjära, viol och kryddor. Ungdomligt finessartat exceptionellt vin.

Valgella Carteria DOCG 2006. Förutom Valgella DOCG gjorde Marcos farfar också ett vingårdsbetecknad Valgella Carteria pappan slutade med och gjorde endast Valgella, nu har Marco återgått till att producera vingårdsbetecknade viner Cá Morei och Carteria. Carteria är på 3 ha och ligger på 500 m. . 100% Nebbiolo, uttag 40 hl/ha Maceration 6 dagar i rotofermentor därefter jäsning 2 veckor i ståltank, malolaktisk jäsning och lagring i 12 mån på barriques.

Ung knuten sammansatt doft med viol och tjära. Kraftig smak men mindre fruktig än Cá Morei, balanserad syra, sträva tanniner, och lång eftersmak. Ungdomligt finessartat exceptionellt vin.

Valgella Carteria DOCG 2007 Ett varmare år vilket gör vinet mer tillängligt fast det är yngre. Friskt medelstor uttrycksfull doft med röda bär och tjära. Kraftig smak med röda bär, animalisk, tjära och söt frukt, balanserad syra, sträva till torra tanniner. Medellång eftersmak. Fruktigt stilfullt mycket bra vin men inte så elegant som 2006.

Sforzato Ronco del Picchio 2006 Vingården San Gervasio ligger på 750 m höjd i byn Carteria. 100% Nebbiolo, uttag 35 hl/ha. Druvorna läggs i plastboxar som placeras i ett luftigt rum för att torka till första halvan av dec varefter vinifieringen påbörjas. Maceration 10 dagar i ståltank därefter jäsning 20 dagar i ståltank, Malolaktisk jäsning och lagring i 12 mån på barriques.

Doft av söt frukt och alkohol. Kraftig smak med torkad frukt frisk syra sträva tanniner, och halvlång eftersmak. Ett mycket bra elegant appassimentovin


Utmärkelser
Bästa vinproducent i Lombardiet 2010 för Cà Moréi och Carteria 2006 av Sommelierföreningen i Lombardiet

3 glas i Gambero Rosso:
Sforzato Ronco del Picchio 2002


2 glas i Gambero Rosso:
Sforzato Ronco del Picchio 2005
Sforzato Ronco del Picchio 2004
Sforzato Ronco del Picchio 2003
Sforzato Ronco del Picchio 2001
Sforzato Ronco del Picchio 1999

Sassella Il Glicine DOCG 2006
Sassella Il Glicine DOCG 2005
Sassella Il Glicine DOCG 2004
Sassella Il Glicine DOCG 2003

Valgella Carteria DOCG 2006.
Valgella Carteria DOCG 2005
Valgella Carteria DOCG 2004
Valgella Carteria DOCG 2003

Valgella Cà Moréi DOCG 2006
Valgella Cà Moréi DOCG 2005
Valgella Cà Moréi DOCG 2004
Valgella Cà Moréi DOCG 2002
La Faya IGT 2006
La Faya IGT 2005
La Faya IGT 2004